Please wait...
HomeForumPosts by buldan75

Jump to
ySense Customer Care CornerySense Knowledge CenterMembers LoungeYour StatsSuccess StoriesPayment ProofsMember IntroductionGeneral TalkForo en EspañolCharla GeneralSoporte General y PagosInternationalPortugueseItalianFrenchGermanHindiUrduFilipinoIndonesianArabicRomanianTurkishRussianBulgarianHungarianPolishEx-Yugoslavia
Posts by buldan75

Реферали » Post #833

Tue Jan 14, 2014 15:40 in Bulgarian

Има няколко причини рефералите от даден сайт, в който рекламираме да спадат в сравнение с предните години или дори месеци. Това важи най-вече за рекламите, които правим във вече утвърдени с рекламиране програми, като Neobux и/или сайтовете от групата на top10-ptc.

В ClixSense не се изтриват акаунти, така че ако някой се е регистрирал и тази програма не му е привлякла вниманието, то неговия акаунт се затваря, но не се изтрива поради неактивност.
Ако същия, този потребител реши след време, че все пак ClixSense му допада и реши да работи с него, то просто си активира вече затворения акаунт.

Тази програма има 3.5 млн потребители, предвид че няма наемни реферали (т.е ботчета) сами можете да си отговорите колко са реалните потребители.
В бъдеще ще става още по-трудно да се намират реферали, така че аз пак ще се повторя, но ще кажа че бройката не е от особено значение в случая. Важното е качеството на хората, които са под нас.
Колкото по-качествена е програмата, съответно и хората ще държат повече на нея.

ClixSense продължава да се развива и това ще е основната мотивация на някой да се регистрира в тази програма или да се върне и да работи отново с нея след време.

Реферали » Post #831

Tue Jan 14, 2014 09:00 in Bulgarian

lozerd wrote: Ужас!!! От 6000 клика в неото само 1 реферал и той още не е кликал :shock:
Не знам по кое време е вървяла днес рекламата ти там, но имаше момент сигурно от около 30 минути, когато имаше само три микро реклами в Неото, като и трите бяха на ClixSense.

Когато рекламирате в други PTC-та си наблюдавайте рекламата и гледайте да няма друга реклама на ClixSense в момента на вашата.

Новини » Post #13

Thu Jan 09, 2014 16:07 in Bulgarian

Представяме ви Paytoo.com - 09 Януари 2014г
В превод от Introducing Paytoo.com

Уважаеми потребители,
Щастливи сме да ви представим Paytoo.com, като нов, разплащателен процесор на ClixSense. PayToo е на разположение в повече от 180 различни страни и предоставя следните опции:

• Send funds to your bank account * (Изпращане на парични средства към вашата банкова сметка)
• Create a virtual prepaid MasterCard to spend at any online shop * (виртуална MasterCard, с която да плащате във всеки онлайн магазин)
• Redeem your PayToo funds for a gift card from the top brands * (обмяна на вашите PayToo средства за "gift card" на известни фирми)
• Refill your prepaid cell phone * (зареждане на мобилен номер с предварително заплащане)
• Pay your bills online * (плащане на вашите сметки онлайн)
• PayToo MasterCard to withdraw your funds at any ATM worldwide (PayToo MasterCard за теглене на вашите средства от всеки банкомат)
• ... and much more! (и много повече)

Заедно с всички, тези възможности тегленията към Paytoo ще са с нулева такса. Няма изискване от Paytoo да имате банкова сметка, като единственото изискване за да си верифицирате вашия Paytoo акаунт е да ъплоудвате документ с вашата снимка, като например шофьорска книжка или паспорт.

Регистрация към Paytoo тук

Всички потребители, които се регистрират от горепосочения линк ще получат отстъпка от $10 при поръчка на Paytoo Debit Card ($19.95), която може да бъде използвана към банкомат във всяка точка на света. Използвайте кодът "CLIX10FREE", когато поръчвате "PayToo Debit Card" за да получите отстъпката.

PayToo e на разположение за поръчване на реклама и ъпгрейд.
Така че, какво още чакате? Регистрирайте се в Paytoo от тук

*Молим ви да имате предвид, че опциите изложени по-горе, не са достъпни за всички страни. Молим ви да се свържете директно с PayToo за повече информация.

Ще започнем да правим плащания, чрез PayToo считано от Петък, 17 Януари 2014г. Това ще даде време на всеки от вас да верифицира своя PayToo акаунт.

Thank you
The ClixSense Team

buldan75 - Годишни Статистики » Post #19

Thu Jan 09, 2014 04:21 in Bulgarian

Fugitive88 wrote: Доста мотивираща статистика наистина браво :clap: Но бих искал да помоля да споделиш ако можеш и колко си инвестирал в реклама през 2013 година, така мисля че статистиката ще стане още по пълна :)
Сметнах с абсолютна точност колко съм дал за реклама през 2013г = $1372 (като в тази сума влиза и около $250, които съм инвестирал в проучване на нови форми за рекламиране, които не са се оказали успешни)

Имайки предвид, че рефералите са ми изкарали $2495, то чистата печалба само от рефералната ми система е $2495-$1372= $1120.

През 2014 година смятам да продължа с развитието на рефералната си система, като ще отделям по $130 или $175 на месец за реклама. Мисля, че хората, които рекламират сами ще се досетят къде и как ще рекламирам! ;)

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2385

Tue Jan 07, 2014 05:42 in Bulgarian

@RuBenige00 Няма никакъв проблем да ползваш обществен Интернет, та дори и Интернет зали. В тези случаи не е необходимо да триеш бисквитки или паметта на браузъра. Естествено не трябва да е целенасочено.Примерно да направиш 10 акаунта, да отидеш в дадена Интернет зала и да ги ползваш всичките... Пак повтарям, че няма проблем да влизаш в своя акаунт от Интернет зала!

И между другото е твоя воля да "колонизираш" или НЕ, Испанския форум :lol: Само не искай да заменяш Бъкингамския дворец, че ще "изгорим" там! :D

@moliv Явно във всяка държава е различно да процедираш за телефон услуга или Интернет такава. Във Великобритания е също трудно да сключиш договор в началото за телефон или Интернет, защото в повечето случаи с договори (за 12 или 24 месеца) предлагат и безплатен телефон, като обикновено ти предлагат последните модели. Примерно съпругата ми си поднови миналата седмица 24 месечния договор с Vodafone и предложиха по-добри условия (безплатни минути, безплатни съобщения и 2GB Интернет), като заедно с това и се предоставя iPhone 5S, а и да не забравям 20% отстъпка, тъй като била "valuable customer" :lol:
Тъй-като договорите са изгодни, но и в същото време да се предпазят от "Fake Customers" в повечето случаи за да сключиш договор и да вземеш телефон или лаптоп ти изискват Proof of Address или да докажеш, че си живял в Англия от 6 месеца до 3 години.

За хора, които имат вече лаптоп или телефон и не искат да сключват договор си има решение. Закупуват мобилен Интернет (1GB, 3GB или 5GB), който се предоставя на носител (SIM) карта, която се поставя във Flash устройство, което се плъгва в USB-то на компютъра. След като изразходваш гигабайтите отиваш и си "зареждаш" картата.
Във Великобритания този вид карти се наричат "Pay-As-You-Go", а самото им зареждане е "Top-Up". Мисля че аналога за Глобул в България са техните "b-connect" карти, а за М-тел са "Prima". Много от фирмите, които предлагат "Pay-as-you-go" услугата за мобилната мрежа, включват и малък пакет от Data, обикновено до 500Mb. В този случай ако имаш добър телефон получаваш SIM карта с включени безплатни разговори и/или съобщения, както и ограничен с лимит Интернет. Когато ти свършат минутитет или Интернета, просто отиваш и си ги дозареждаш.

Всичко е въпрос на избор.

Тулбарът на ClixSense и неговите функции » Post #74

Mon Jan 06, 2014 16:59 in Bulgarian

jpopov wrote: И за Испания не са налични Peanut Labs. А каква ми е ползата че ги имам в Неото, след като от месеци ми излиза този надпис : "We're sorry, there are no options available to earn Coins right now. We have new options available every few days so please check back tomorrow".
Всъщност точно това дискутирахме днес с Joao. Каза, че ClixSense предоставя офертите на съответните компании съгласно държавите, за които са предназначени и стана въпрос, че Необукс предоставят някоя фирма за оферти, дори тя да няма оферти.
Т.е в Neobux ще намерите Peanut Labs достъпна, но оферти там няма да видите, което само по себе си е странно.

Тулбарът на ClixSense и неговите функции » Post #71

Mon Jan 06, 2014 09:53 in Bulgarian

И аз получих извинение от Joao за недоразумението, което Becki е внесла, но за съжаление Penaut Labs са ограничени за територията на България.
Също така попитах дали ограничението е въведено от ClixSense (в което много се съмнявам) или е ограничение от самата фирма.
Няма да ми е приятно, но ще е по-добре ограничението да е въведено от ClixSense, тъй като в такъв случай офертите им ще бъдат достъпни от другите програми, като Необукс да речем.

Тулбарът на ClixSense и неговите функции » Post #69

Mon Jan 06, 2014 09:14 in Bulgarian

@respekt Отговаряш им в същия тикет.
Аз също ще пробвам. Между другото кой ти пише там?

Тулбарът на ClixSense и неговите функции » Post #67

Mon Jan 06, 2014 06:27 in Bulgarian

@respekt Това е компания, също като Matomy, SuperRewards и т.н. Аз имам от тях всеки ден по 2-3 видеота (повечето са за Великобритания) на цена от $0.02.
Не бях сигурен дали има въведени някакви ограничения за тази фирма и затова отнесох въпроса до администрацията. Ето какво ми отговори Becki:
Quote:Hello,
There are no restrictions on Peanut Labs. Please have him write in to us so that we can look at his account.
Thank you

Така че им пиши защо не можеш да видиш "Penaut Labs" на своята Offers Wall.

Между другото нека всеки погледне снимката с моите оферти на стената ми и ако няма някоя от фирмите, го съветвам също да пише на Администрацията на ClixSense.

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2376

Mon Jan 06, 2014 06:06 in Bulgarian

Автоматичната система за защита от DDoS атаки на ClixSense бе задействана. (Някой определено не ги харесва, но пък си е намерил майстора :lol: :lol: :lol: )

Тулбарът на ClixSense и неговите функции » Post #65

Sun Jan 05, 2014 16:50 in Bulgarian

@house83 Общо взето се работи по тулбарът и в частност с офертите.
Ето как изглежда моя тулбар, като ще дам кратко обяснение:

Самия тулбар има към момента известия за Surveys, като към момента ни дава информация за наличните surveys на SSI в розов цвят и в бял цвят тези на Simplicio.us, както е на снимката:

Когато влезем в акаунта си виждаме бутона/опция "Offers". Там имаме повече известия към момента, но и те са само за surveys, т.е не включват видео, покупки, игри, апликации за телефони и т.н. Цветовете от първата снимка са както следва:
бял цвят - Targeted Surveys (или тези, предназначени точно за теб);
розов цвят - SSI Survey (същите, като тези от тулбарът);
зелен цвят - съответно Surveys на Toluna
В различните дни имаме различен на брой Surveys. Днес е Неделя - деня, в който имам най-малко от въпросните Surveys. В работните дни от седмицата тулбарът ми е, като Коледна елха, предвид множеството известия за реклами и Surveys.

Дано тази информация да е била полезна.

Имам проблем със смяна на държавата » Post #13

Sun Jan 05, 2014 16:08 in Bulgarian

@Dinchev2013 Естествено, че с италианското флагче ще имаш повече задачи оферти, така че те съветвам да запазиш него, тъй като пътуваш постоянно. Все пак ако се застояваш повече в България ще ти се появява надпис , че използваш Proxy Server и няма да имаш възможност да изпълняваш никакви задачи и оферти.

buldan75 - Yearly Stats » Post #16

Sun Jan 05, 2014 05:58 in Your Stats

@willdono You have to look at my registration as well and see how I manage my account during the years.
Let say I give 60% of my profit for advertise and take 40% for my own. ;) In this way I still develop my account and have some $ aside.

buldan75 - Yearly Stats » Post #14

Sun Jan 05, 2014 02:50 in Your Stats

Ammadd wrote: That's sweet wishing you much more ahead :thumbup:
btw you promote at PTC Sites or any other ways :P

I promote my affiliate link on another PTC programs with high traffic.

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2373

Sun Jan 05, 2014 01:55 in Bulgarian

Може би повечето от Вас знаят, но искам да обърна внимание че темите, в които не се пише активно се заключват автоматично след определен период от време.

Все пак ако някой мисли, че дадена тема е интересна и/или иска да пише в нея, то нека я сподели в настоящата тема и аз или Анди ще я отключим, като направим и някакъв коментар в нея за да се избегне повторно заключване и също така темата да бъде върната в по-начална позиция в нашия форум.

Статистика-какво печелим от ClixSense » Post #8

Sun Jan 05, 2014 01:43 in Bulgarian

Тъй, като създадох моя статистика преди година, мисля да продължа да ъпдейтвам въпросната тема.

Страница с годишната статистика на buldan75 на Български език

Buldan75 Yearly Stats - English Topic

buldan75 - Yearly Stats » Post #11

Sun Jan 05, 2014 01:15 in Your Stats

First post of this topic has been updated!

I promised to come back in 2014 and share my 2013 stats... Here I am :D

Can someone complain about the numbers?
2013 - $2618.49;
2012 - $1565.2;
2011 - $392.03;
2010 - $1.12

I would like to cherish :clixsense: and my downline team!!!
:clixsense: :thumbup:

buldan75 - Годишни Статистики » Post #17

Sat Jan 04, 2014 23:42 in Bulgarian

В първия коментар на тази тема, е добавена статистиката за 2013г.

Доста хора може би ще са любопитни да видят обновената статистика за 2013 година. Аз, самия бях приятно "изненадан" да се запозная с нея :D .
Имаме и нови потребители, които са се регистрирали през 2013г и навярно не са видели годишната ми статистика до сега.

Основната цел на този пост е да покажа какво означава Дългосрочна Програма и как се отразява една инвестиция в бъдещето. Последното се отнася най-вече за инвестиция в реферали, които да кажем съм направил през 2011, 2012 и 2013, но те са останали с мен през годините и са ми върнали инвестицията.

Другата, основно разлика в статистиката за 2013г е, че споделям цялата си лична работа в програмата, като държа да отбележа, че нямам много време за да изпълнявам оферти и задачи, а повечето от вас знаят, че хората които пребивават на територията на Западна Европа, Северна Америка, Австралия и дори Бразилия - имат доста голяма възможност за печалба от тези пособия, които ClixSense ни предоставя.

Когато цифрите говорят:
2013 - $2618.49;
2012 - $1565.2;
2011 - $392.03;
2010 - $1.12

Всеки си прави заключенията..... ;) :thumbup:

И не на последно място - ако съм успял да мотивирам допълнително някого, то задачата на тази тема е изпълнена на 100%!!!

toolbar » Post #3

Sat Jan 04, 2014 13:44 in Bulgarian

Предлагам дискусията да бъде продължена в темата Тулбарът на ClixSense и неговите функции за да се избегне дискутирането на един и същ проблем в множество подобни теми.

Имам проблем със смяна на държавата » Post #10

Sat Jan 04, 2014 03:40 in Bulgarian

Здравей filthyyy и добре дошъл във българската част от форума на ClixSense. :thumbup:
За да изпратиш запитване до администрацията, то използвай Submit a Ticket и следвай указанията, като първо ще бъдеш отведен към страница с отговори на подобни на твоя проблем и ако там не можеш да намериш отговора, то в долната част на страницата ще видиш червен бутон с надпис Submit ticket, my answer is not listed

Успех :thumbup:
Return to the forums index
All times displayed are PST - Server Time: Apr 19, 2024 19:44:42 PST